Siirry pääsisältöön

Koronaviruksen voittamiseen tarvitaan globaalia yhteistyötä

Kriisin pitkäaikaiset vaikutukset yhteiskuntiin ja talouksiin ovat tuhoisat.
MAAILMA on yhteisen kriisin äärellä. Koronaviruksen vakavat humanitaariset, yhteiskunnalliset ja taloudelliset seuraukset käyvät yhä ilmeisemmiksi. Muista tartuntataudeista, kuten hivistä ja ebolasta, saadut kokemukset osoittavat, että eriarvoisuus, köyhyys ja konfliktit vaikeuttavat merkittävästi tilanteen hoitoa.
ENITEN tulevat kärsimään köyhät ja hauraat valtiot, yhteisöt ja väestöryhmät. Tilanne kuormittaa naisia, jotka tekevät paljon niin palkallista kuin palkatontakin hoitotyötä. Heidän taloudelliset ja yhteiskunnalliset turvaverkkonsa ovat ohuet, ja vallitsevissa olosuhteissa esimerkiksi perheväkivallan riski on kasvanut.
Samalla kun hallitukset eri maissa taistelevat kansallisin toimin koronavirusta vastaan, on muistettava, ettei virus tunne rajoja. Meistä kukaan ei ole turvassa, ennen kuin me kaikki olemme turvassa. Investoinnit yhteisiin toimiin ovat paitsi kansainvälisten sitoumustemme myös oman etumme mukaisia.
Hauraiden yhteiskuntien kykyä vastata kriiseihin on vahvistettava yhteistyössä YK:n, kehityspankkien ja muiden kansainvälisten organisaatioiden kanssa yksityisen sektorin innovaatioita hyödyntäen.
TEHOKKAIMMIN kriisitilanteessa toimii joustava yleisrahoitus – sellaista on esimerkiksi Suomen tuki merkittäville YK-kumppaneillemme, kuten tasa-arvojärjestö UN Womenille ja väestörahasto UNFPA:lle. Järjestöt pystyvät toimittamaan kriittisiä hygienia- ja saniteettitarvikkeita maissa, joiden terveydenhuoltojärjestelmät ovat heikoimmat, ja ne tavoittavat myös kaikkein haavoittuvimpiin ryhmiin kuuluvia naisia.
Maailman terveysjärjestön WHO:n johtorooli toimien koordinoinnissa on tärkeä. Tehokas globaali vastaus pandemiaan edellyttää, että esimerkiksi rokotusten ja hoitojen on oltava kaikkien ulottuvilla – niiden saatavuutta ei voi määrittää varallisuus tai muu asema.
TOIMIEN koronaviruksen torjumiseksi on oltava avoimia, läpinäkyviä, vastuullisia ja tieteeseen perustuvia. Taistelusta pandemiaa vastaan ei saa tulla veruketta itsevaltaisuudelle ja ihmisoikeuksien rikkomiselle.
Kriisin pitkäaikaiset vaikutukset yhteiskuntiin ja talouksiin ovat tuhoisat. Jo nyt miljoonat ovat menettäneet työnsä. Samalla maailma on tilanteessa, jossa myös ratkaisuja on ajateltava pitkällä aikavälillä: tarvitsemme kansainvälisiä toimia myös torjuaksemme ilmastonmuutosta sekä luodaksemme vihreitä työpaikkoja ja kestävää energiaa.
TÄMÄN vuoksi sitoudumme yhdessä Norjan, Ruotsin, Tanskan, Islannin, Saksan ja Britannian kehitysministerien kanssa edistämään monenkeskistä yhteistyötä ja kehotamme muita maita seuraamaan esimerkkiä.
Vain vahvalla globaalilla yhteistyöllä, poliittisella tahdolla sekä teknisillä ja taloudellisilla resursseilla voimme tehokkaasti ja kestävästi vastata pandemian meille asettamaan ennennäkemättömään haasteeseen.
Ville Skinnari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tarvitsemme tulevaisuusinvestointeja ja tiivistä veropohjaa

Eduskuntavaaleihin on alle kuukausi ja jokainen puolue saa nyt aidosti tilaisuutensa esitellä oman ohjelmansa Suomen tulevaisuuden tekemiseen. Politiikan kvartaali ei saa olla enää vain seuraavat neljä vuotta. Pitää uskaltaa katsota rohkeasti pidemmälle tulevaisuuteen. Siksi tarvitsemme uudistuksia sosiaaliturvaan, perhevapaisiin ja investointeja koulutukseen.

Lyhyellä aikavälillä työllisyyskehitys riippu pitkälle suhdannekehityksestä ja pikavoittoja tuovia toimenpiteitä on vaikea löytää. Työllisyyskysymys on ennen kaikkea osaamiskysymys. Peruskoulu ei enää riitä pohjakoulutukseksi. Siksi toisen asteen (lukio ja ammatillinen koulutus) tekeminen aidosti maksuttomaksi on oikea tavoite. Perusasteen varassa olevien työllisyysaste on vain 40 prosenttia, kun toisen asteen suorittaneilla se on selvästi parempi eli yli 70 prosenttia ja korkea-asteen suorittaneilla yli 85 prosenttia. Talouspolitiikan arviointineuvoston mukaan oppivelvollisuuden pidennys on paras keino. Se nostaa koulutustasoa j…

Kokoomuksen talouspolitiikka on nykyään SDP:n talouspolitiikasta puhumista

SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari on tyytyväinen siihen, että kokoomus puhuu päivä päivältä enemmän SDP:n uudistuksista ja talouspoliittisista esityksistä.

- Viime aikoina kokoomus on puhunut enemmän SDP:stä ja SDP:n esityksistä kuin omistaan. Se osoittaa selvästi, että yhteiskunnallinen aloite on Sosialidemokraateilla. Samalla muiden asioista puhuminen on ymmärrettävää, sillä kokoomuksella ei ole omia avauksia juuri ollut - populistisia ja vastuuttomia verolupauksia lukuun ottamatta. Verolupauksillaan Kokoomus on ehtinyt polttaa jo lähes 4 miljardia euroa verotuloja. Näyttää pahasti siltä, että kokoomuksen vaalikampanjasta tulee vielä sitä kuuluisaa Sari Sairaanhoitajaakin kalliimpi, Skinnari sanoo.

Skinnari toteaa, että kun Kokoomuksen omat esitykset ovat olleet epärealistisia, puolue on joutunut keskustelemaan muiden puolueiden esityksistä.

- Voisi sanoa, että Kokoomuksen talouspolitiikka on nykyään SDP:n talouspolitiikasta puhumista. Meille se sopii oikein hyvin. Mutta kylmä t…

Lahtelainen onnistuu myös Afrikassa

Osallistuin alkuviikolla Keniassa järjestettyyn kansainväliseen ICPD25 Nairobi Summit -kokoukseen. Sen tarkoituksena on jatkaa Kairossa 25 vuotta sitten sovittua tavoitetta mahdollistaa naisille oikeus päättää omasta kehostaan. Kokouksessa 55 maata allekirjoitti sitoumuksen seksuaali- ja lisääntymisterveyden tasa-arvon puolesta, mutta esimerkiksi Yhdysvallat ei ole mukana.

Suomalainen koulutusosaaminen on kovaa valuuttaa maailmalla. Nairobissa tapaa myös lahtelaisia. Lotilan ala-asteen koulukaverini Jussi Hinkkanen on tehnyt upean kansainvälisen uran ja on nyt Nairobissa menestyvä startup-yrittäjä. Hän työllistää Keniassa ja Suomessa kymmeniä ihmisiä. Hänen yrityksen osaamisen avulla yhä useampi afrikkalainen pääsee kiinni työelämään ja saa työpaikan. Tekoälyäkin hyödyntävä kysyntä kohtaa osaamiseen. Digitaalisen palvelun potentiaali on huima yli miljardin asukkaan Afrikan mantereella.
Myös Suomessa panostukset korkeakoulutukseen heijastuvat positiivisesti koko alueen kehitykseen. Lah…