Siirry pääsisältöön

Parempi naistenpäivä myös kriisien keskelle

Hyvää naistenpäivää!
Naistenpäivänä Suomessa on aihetta juhlaan. Meillä naiset voivat kouluttautua, asua itsenäisesti, hallita omaa omaisuuttaan ja johtaa hallitusta tai pörssiyhtiötä. Nainen voi päättää omasta kehostaan ja suunnitella lastensa määrää, synnyttäminen tai raskauden keskeytys on turvallista, neuvolapalvelut ovat ilmaisia, ja monet kaupungit tarjoavat nuorille naisille maksuttoman ehkäisyn. Hallitus on ryhtynyt toimiin myös naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseksi, jotta myös tämä vakava ongelma saataisiin ratkaistua.
Toivoisin, että naistenpäivää voitaisiin viettää yhtä hyvissä merkeissä kaikkialla maailmassa. Totuus on kuitenkin toinen. Työssäni olen päässyt ja joutunut perehtymään tyttöjen ja naisten karuihin oloihin hauraissa maissa ja kriisialueilla. Naisten oikeuksia on kaikkein vaikeinta puolustaa sodan tai humanitaarisen kriisin keskellä. Kun peruspalvelut romahtavat tai ihmiset joutuvat pakenemaan kodeistaan, tilanteesta kärsivät yleensä eniten naiset ja lapset. Vaikeinta on vammaisilla naisilla ja tytöillä. Seksuaalinen väkivalta, sukupuolitaudit ja ei-toivotut raskaudet ovat monelle naiselle arkipäivää Syyrian, Etelä-Sudanin tai Myanmarin kaltaisissa kriisimaissa. Myös hartaasti toivotut raskaudet ovat vaarallisia: peräti 60 prosenttia maailman äitiyskuolemista tapahtuu humanitaarisissa kriisitilanteissa.
Naisten oikeudet eivät voi toteutua ilman rauhaa. Tämän päivän pitkittyneet konfliktit eivät kuitenkaan ratkea helposti. Siksi on tärkeää, että pyrimme vahvistamaan naisten ja tyttöjen oikeuksia myös sota-alueilla ja pakolaisleireillä. Olen ylpeä siitä, että hallitus on lisännyt Suomen humanitaarista apua. Uuden humanitaarisen linjauksen mukaan yksi avun painopisteistä on naisten ja tyttöjen aseman parantaminen, erityisesti seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien takaaminen kriisitilanteissa.
Suomi on tukenut jo vuosien ajan YK:n väestörahaston UNFPAn työtä Syyriassa. Suomen avun turvin konfliktin keskellä eläville naisille ja tytöille on voitu tarjota mm. ehkäisypalveluita ja mahdollisuus turvallisiin synnytyksiin. Viime vuonna toteutetun arvion mukaan UNFPAn työ on ollut erittäin tuloksellista ja apu on kohdennettu nimenomaan kaikkein vaikeimmassa tilanteessa oleville naisille. Bangladeshissa olemme rahoittaneet muun muassa Kirkon ulkomaanavun hanketta, jossa ehkäistään sukupuolittunutta väkivaltaa ja tarjotaan tukea väkivallasta selviytyneille rohingapakolaisille.
Toivon, että yhä useampien naisien naistenpäivä olisi ensi vuonna jo merkittävästi parempi. Haluan työssäni välittää eteenpäin viestiä, että siinä myös Suomi aikoo auttaa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tarvitsemme tulevaisuusinvestointeja ja tiivistä veropohjaa

Eduskuntavaaleihin on alle kuukausi ja jokainen puolue saa nyt aidosti tilaisuutensa esitellä oman ohjelmansa Suomen tulevaisuuden tekemiseen. Politiikan kvartaali ei saa olla enää vain seuraavat neljä vuotta. Pitää uskaltaa katsota rohkeasti pidemmälle tulevaisuuteen. Siksi tarvitsemme uudistuksia sosiaaliturvaan, perhevapaisiin ja investointeja koulutukseen.

Lyhyellä aikavälillä työllisyyskehitys riippu pitkälle suhdannekehityksestä ja pikavoittoja tuovia toimenpiteitä on vaikea löytää. Työllisyyskysymys on ennen kaikkea osaamiskysymys. Peruskoulu ei enää riitä pohjakoulutukseksi. Siksi toisen asteen (lukio ja ammatillinen koulutus) tekeminen aidosti maksuttomaksi on oikea tavoite. Perusasteen varassa olevien työllisyysaste on vain 40 prosenttia, kun toisen asteen suorittaneilla se on selvästi parempi eli yli 70 prosenttia ja korkea-asteen suorittaneilla yli 85 prosenttia. Talouspolitiikan arviointineuvoston mukaan oppivelvollisuuden pidennys on paras keino. Se nostaa koulutustasoa j…

Kokoomuksen talouspolitiikka on nykyään SDP:n talouspolitiikasta puhumista

SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari on tyytyväinen siihen, että kokoomus puhuu päivä päivältä enemmän SDP:n uudistuksista ja talouspoliittisista esityksistä.

- Viime aikoina kokoomus on puhunut enemmän SDP:stä ja SDP:n esityksistä kuin omistaan. Se osoittaa selvästi, että yhteiskunnallinen aloite on Sosialidemokraateilla. Samalla muiden asioista puhuminen on ymmärrettävää, sillä kokoomuksella ei ole omia avauksia juuri ollut - populistisia ja vastuuttomia verolupauksia lukuun ottamatta. Verolupauksillaan Kokoomus on ehtinyt polttaa jo lähes 4 miljardia euroa verotuloja. Näyttää pahasti siltä, että kokoomuksen vaalikampanjasta tulee vielä sitä kuuluisaa Sari Sairaanhoitajaakin kalliimpi, Skinnari sanoo.

Skinnari toteaa, että kun Kokoomuksen omat esitykset ovat olleet epärealistisia, puolue on joutunut keskustelemaan muiden puolueiden esityksistä.

- Voisi sanoa, että Kokoomuksen talouspolitiikka on nykyään SDP:n talouspolitiikasta puhumista. Meille se sopii oikein hyvin. Mutta kylmä t…

Lahtelainen onnistuu myös Afrikassa

Osallistuin alkuviikolla Keniassa järjestettyyn kansainväliseen ICPD25 Nairobi Summit -kokoukseen. Sen tarkoituksena on jatkaa Kairossa 25 vuotta sitten sovittua tavoitetta mahdollistaa naisille oikeus päättää omasta kehostaan. Kokouksessa 55 maata allekirjoitti sitoumuksen seksuaali- ja lisääntymisterveyden tasa-arvon puolesta, mutta esimerkiksi Yhdysvallat ei ole mukana.

Suomalainen koulutusosaaminen on kovaa valuuttaa maailmalla. Nairobissa tapaa myös lahtelaisia. Lotilan ala-asteen koulukaverini Jussi Hinkkanen on tehnyt upean kansainvälisen uran ja on nyt Nairobissa menestyvä startup-yrittäjä. Hän työllistää Keniassa ja Suomessa kymmeniä ihmisiä. Hänen yrityksen osaamisen avulla yhä useampi afrikkalainen pääsee kiinni työelämään ja saa työpaikan. Tekoälyäkin hyödyntävä kysyntä kohtaa osaamiseen. Digitaalisen palvelun potentiaali on huima yli miljardin asukkaan Afrikan mantereella.
Myös Suomessa panostukset korkeakoulutukseen heijastuvat positiivisesti koko alueen kehitykseen. Lah…