Siirry pääsisältöön

Ihmisten terveys on tärkeintä


Viimeisten viikkojen aikana suurimpana puheenaiheena ja huolenaiheena on ollut koronavirus. Ihmiset ovat huolissaan omasta ja läheistensä terveydestä. Huoli on täysin ymmärrettävää, mutta samaan aikaan on syytä todeta, että Suomi on varautunut kaikkiin eri skenaarioihin ja suomalainen terveysturvallisuus on kansainvälisen arvioinnin mukaan hyvä.

Suomen hallitus on seurannut tilanteen kehittymistä jatkuvasti.  Kokoonnuimme torstaina pääministeri Marinin johdolla hallituksen neuvotteluun, jossa kuulimme huippuasiantuntijoiden arviot tilanteesta. Parhaan tutkitun tiedon pohjalta päätimme suosittaa, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. 

Hallitus suosittaa, että epidemia-alueilta palaavien tulee sopia töihin palaamisen ajankohdasta ja poissaolosta työnantajan kanssa. Matkustamista on syytä välttää. Lisäksi hallitus varautuu koronanviruksen leviämisen aiheuttamiin kustannuksiin lisätalousarviolla. Tartunnan saaneille turvataan laadukas ja tarpeenmukainen hoito.

Kaikkein tärkeintä hallitukselle on huolehtia suomalaisten terveydestä ja turvallisuudesta. On jokaisen meidän kannalta tärkeää, että Suomessa on erittäin ammattitaitoiset ja osaavat viranomaiset, joiden toimintaan voi luottaa varsinkin vaikeissa tilanteissa. Viranomaisten toiminnan turvaaminen on erittäin tärkeää.

Koronavirukseen varautuminen näkyy myös ihmisten arjessa, kouluissa ja työpaikoilla. Omalla työpaikallani ulkoministeriössä varautuminen näkyy peruttuina matkoina sekä siinä, että olemme lopettaneet kättelemisen. 

Koronavirus on todellinen testi sekä terveysviranomaisille että myös maiden hallituksille ja kansainväliselle yhteistyölle.

Kotimaan toimien lisäksi teimme päätöksen, että Suomi osallistuu rokotteen kehittämiseen osallistumalla kansainvälisten yleishyödyllisten organisaatioiden tukemiseen.

Tavoitteena on hidastaa viruksen leviämistä ja vahvistaa maita, joilla on heikompi kapasiteetti viruksen havaitsemisessa, henkilöiden testaamisessa sekä sairastuneiden hoitamisessa ja heidän eristämisessään. Valmiuskapasiteetin vahvistamisella on myös pidemmän aikavälin vaikutus muiden tartuntatautien osalta.

Koronavirus on hyvä osoitus siitä, että se, voidaanko muualla päin maailmaa hyvin vai huonosti, voi vaikuttaa myös Suomeen ja Suomessa. Korona osoittaa myös sen, että ne ihmiset ovat väärässä, jotka väittävän Suomen olevan eristyksissä muusta maailmasta. Suomi ei ole mikään kaukainen, eristyksissä oleva saari vaan kiinteä osa muuta maailmaa.

Suomi on vientivetoinen talous, joten maailmantalous vaikuttaa meihin – sekä positiivisesti että negatiivisesti. Koronalla on ollut merkittäviä vaikutuksia myös talouteen. Moni piensijoittaja, joita meillä Suomessa on yli 800 000, on seurannut huolestuneena pörssikursseja ympäri maailmaa.

Kaikkia vaikutuksia emme vielä edes tiedä, mutta se on varma, että tarvitsemme viranomaisten yhteistyötä kansainvälisesti ja kotimaassa sekä yhteisiä ratkaisuja, aitoa yhteistyötä ja toisistamme välittämistä. 

Ville Skinnari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tarvitsemme tulevaisuusinvestointeja ja tiivistä veropohjaa

Eduskuntavaaleihin on alle kuukausi ja jokainen puolue saa nyt aidosti tilaisuutensa esitellä oman ohjelmansa Suomen tulevaisuuden tekemiseen. Politiikan kvartaali ei saa olla enää vain seuraavat neljä vuotta. Pitää uskaltaa katsota rohkeasti pidemmälle tulevaisuuteen. Siksi tarvitsemme uudistuksia sosiaaliturvaan, perhevapaisiin ja investointeja koulutukseen.

Lyhyellä aikavälillä työllisyyskehitys riippu pitkälle suhdannekehityksestä ja pikavoittoja tuovia toimenpiteitä on vaikea löytää. Työllisyyskysymys on ennen kaikkea osaamiskysymys. Peruskoulu ei enää riitä pohjakoulutukseksi. Siksi toisen asteen (lukio ja ammatillinen koulutus) tekeminen aidosti maksuttomaksi on oikea tavoite. Perusasteen varassa olevien työllisyysaste on vain 40 prosenttia, kun toisen asteen suorittaneilla se on selvästi parempi eli yli 70 prosenttia ja korkea-asteen suorittaneilla yli 85 prosenttia. Talouspolitiikan arviointineuvoston mukaan oppivelvollisuuden pidennys on paras keino. Se nostaa koulutustasoa j…

Lahtelainen onnistuu myös Afrikassa

Osallistuin alkuviikolla Keniassa järjestettyyn kansainväliseen ICPD25 Nairobi Summit -kokoukseen. Sen tarkoituksena on jatkaa Kairossa 25 vuotta sitten sovittua tavoitetta mahdollistaa naisille oikeus päättää omasta kehostaan. Kokouksessa 55 maata allekirjoitti sitoumuksen seksuaali- ja lisääntymisterveyden tasa-arvon puolesta, mutta esimerkiksi Yhdysvallat ei ole mukana.

Suomalainen koulutusosaaminen on kovaa valuuttaa maailmalla. Nairobissa tapaa myös lahtelaisia. Lotilan ala-asteen koulukaverini Jussi Hinkkanen on tehnyt upean kansainvälisen uran ja on nyt Nairobissa menestyvä startup-yrittäjä. Hän työllistää Keniassa ja Suomessa kymmeniä ihmisiä. Hänen yrityksen osaamisen avulla yhä useampi afrikkalainen pääsee kiinni työelämään ja saa työpaikan. Tekoälyäkin hyödyntävä kysyntä kohtaa osaamiseen. Digitaalisen palvelun potentiaali on huima yli miljardin asukkaan Afrikan mantereella.
Myös Suomessa panostukset korkeakoulutukseen heijastuvat positiivisesti koko alueen kehitykseen. Lah…

Kokoomuksen talouspolitiikka on nykyään SDP:n talouspolitiikasta puhumista

SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari on tyytyväinen siihen, että kokoomus puhuu päivä päivältä enemmän SDP:n uudistuksista ja talouspoliittisista esityksistä.

- Viime aikoina kokoomus on puhunut enemmän SDP:stä ja SDP:n esityksistä kuin omistaan. Se osoittaa selvästi, että yhteiskunnallinen aloite on Sosialidemokraateilla. Samalla muiden asioista puhuminen on ymmärrettävää, sillä kokoomuksella ei ole omia avauksia juuri ollut - populistisia ja vastuuttomia verolupauksia lukuun ottamatta. Verolupauksillaan Kokoomus on ehtinyt polttaa jo lähes 4 miljardia euroa verotuloja. Näyttää pahasti siltä, että kokoomuksen vaalikampanjasta tulee vielä sitä kuuluisaa Sari Sairaanhoitajaakin kalliimpi, Skinnari sanoo.

Skinnari toteaa, että kun Kokoomuksen omat esitykset ovat olleet epärealistisia, puolue on joutunut keskustelemaan muiden puolueiden esityksistä.

- Voisi sanoa, että Kokoomuksen talouspolitiikka on nykyään SDP:n talouspolitiikasta puhumista. Meille se sopii oikein hyvin. Mutta kylmä t…