Siirry pääsisältöön

Kanada ei ole meistä kaukana


Sijainti maapallon pohjoisosissa, jääkiekko kansallisurheilulajina, avara luonto ja kylmä talvi yhdistävät Suomea ja Kanadaa. Myös erilaisissa onnellisuutta, maiden mainetta tai hyvinvointia mittaavissa tutkimuksissa kärkipaikat jakaantuvat yleensä Suomen, muiden Pohjoismaiden ja Kanadan kesken, vaikka välillä Sveitsi saattaa kiilata. Vierailin Torontossa tällä viikolla, jolloin harmaalta taivaalta tippunut räntä sai ainakin sään puolesta kaiken näyttämään siltä kuin lentokone olisi laskeutunut takaisin Helsinkiin. Vientimme Kanadaan on nyt vajaa 500 miljoonaa euroa ja se pitää lähivuosina saada kaksinkertaistettua.

Suomi kiinnostaa Kanadassa. Hallitusohjelmaan kirjattiin kesäkuussa maailman kunnianhimoisin ilmastotavoite: hiilineutraali Suomi vuonna 2035 ja hiilinegatiivinen pian tämän jälkeen. Suomella on osaamista, joka tekee maastamme kiertotalouden kansainvälisen edelläkävijän. En olisi koskaan uskonut, että ilmastotavoitteiden lisäksi myös jääkiekko-osaamistamme kysytään Kanadassa. Menestyksemme ei ole jäänyt huomiotta. Suomesta halutaan oppia. Tämä tiedetään jo Vierumäellä ja Pajulahdessa.

Tapasin Torontossa Kanadan juuri valitun ympäristöministeri Jonathan Wilkinsonin, jonka kanssa keskustelin maamme hiilineutraaliustavoitteesta, jo tehdyistä toimenpiteistä ja siitä, miten Kanada voisi hyödyntää Suomen ratkaisuja. Kanada järjestää ensi vuonna kiertotalouden kansainvälisen foorumin, jossa me olemme vahvasti mukana.

Kanadan matkalle osallistui myös 16 suomalaista kiertotalouden yritystä ja samalla Torontoon avattiin uusi Business Finlandin toimisto. Kerroin kanadalaisille Lahdesta esimerkkejä. Miten olemme päässeet eroon kivihiilestä ja kuinka me olemme rakentaneet kestävää kehitystä ja puhdasta energiantuotantoa. Suomalainen kaukolämpöverkko on erinomainen vientituote, jolla on kysyntää myös Kanadassa. Me emme vain aina näe lähelle. Lahdessa tehdään erinomaista työtä.

Kiertotaloudessa Suomella on viennin kasvumahdollisuuksia kiertotalouden lisäksi myös metsäteollisuudessa, kaivostoiminnassa sekä jätteiden ja sivuvirtojen hyödyntämisessä. Kanadan toiseksi suurin provinssi Ontario on saamassa valmiiksi pitkäntähtäimen metsästrategian ja kanadalaiset ovat kiinnostuneita suomalaisten kokemuksia metsäteollisuuden hiipumisen kääntämisestä kannattavaksi kiertotalousliiketoiminnaksi.

Kanada ei ole meistä kaukana. Olemme monella tavalla henkinen naapuri. Me teemme vielä paljon maaleja yhdessä kansainvälisesti, koska jaamme samat arvot ja olemme molemmat lähellä luontoa ja urheilua. Lisäksi olemme tottuneet tulemaan toimeen isompien naapureiden kanssa ja rakentamaan dialogia sekä yhteistyötä.

Ville Skinnari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tarvitsemme tulevaisuusinvestointeja ja tiivistä veropohjaa

Eduskuntavaaleihin on alle kuukausi ja jokainen puolue saa nyt aidosti tilaisuutensa esitellä oman ohjelmansa Suomen tulevaisuuden tekemiseen. Politiikan kvartaali ei saa olla enää vain seuraavat neljä vuotta. Pitää uskaltaa katsota rohkeasti pidemmälle tulevaisuuteen. Siksi tarvitsemme uudistuksia sosiaaliturvaan, perhevapaisiin ja investointeja koulutukseen.

Lyhyellä aikavälillä työllisyyskehitys riippu pitkälle suhdannekehityksestä ja pikavoittoja tuovia toimenpiteitä on vaikea löytää. Työllisyyskysymys on ennen kaikkea osaamiskysymys. Peruskoulu ei enää riitä pohjakoulutukseksi. Siksi toisen asteen (lukio ja ammatillinen koulutus) tekeminen aidosti maksuttomaksi on oikea tavoite. Perusasteen varassa olevien työllisyysaste on vain 40 prosenttia, kun toisen asteen suorittaneilla se on selvästi parempi eli yli 70 prosenttia ja korkea-asteen suorittaneilla yli 85 prosenttia. Talouspolitiikan arviointineuvoston mukaan oppivelvollisuuden pidennys on paras keino. Se nostaa koulutustasoa j…

Lahtelainen onnistuu myös Afrikassa

Osallistuin alkuviikolla Keniassa järjestettyyn kansainväliseen ICPD25 Nairobi Summit -kokoukseen. Sen tarkoituksena on jatkaa Kairossa 25 vuotta sitten sovittua tavoitetta mahdollistaa naisille oikeus päättää omasta kehostaan. Kokouksessa 55 maata allekirjoitti sitoumuksen seksuaali- ja lisääntymisterveyden tasa-arvon puolesta, mutta esimerkiksi Yhdysvallat ei ole mukana.

Suomalainen koulutusosaaminen on kovaa valuuttaa maailmalla. Nairobissa tapaa myös lahtelaisia. Lotilan ala-asteen koulukaverini Jussi Hinkkanen on tehnyt upean kansainvälisen uran ja on nyt Nairobissa menestyvä startup-yrittäjä. Hän työllistää Keniassa ja Suomessa kymmeniä ihmisiä. Hänen yrityksen osaamisen avulla yhä useampi afrikkalainen pääsee kiinni työelämään ja saa työpaikan. Tekoälyäkin hyödyntävä kysyntä kohtaa osaamiseen. Digitaalisen palvelun potentiaali on huima yli miljardin asukkaan Afrikan mantereella.
Myös Suomessa panostukset korkeakoulutukseen heijastuvat positiivisesti koko alueen kehitykseen. Lah…

Kokoomuksen talouspolitiikka on nykyään SDP:n talouspolitiikasta puhumista

SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari on tyytyväinen siihen, että kokoomus puhuu päivä päivältä enemmän SDP:n uudistuksista ja talouspoliittisista esityksistä.

- Viime aikoina kokoomus on puhunut enemmän SDP:stä ja SDP:n esityksistä kuin omistaan. Se osoittaa selvästi, että yhteiskunnallinen aloite on Sosialidemokraateilla. Samalla muiden asioista puhuminen on ymmärrettävää, sillä kokoomuksella ei ole omia avauksia juuri ollut - populistisia ja vastuuttomia verolupauksia lukuun ottamatta. Verolupauksillaan Kokoomus on ehtinyt polttaa jo lähes 4 miljardia euroa verotuloja. Näyttää pahasti siltä, että kokoomuksen vaalikampanjasta tulee vielä sitä kuuluisaa Sari Sairaanhoitajaakin kalliimpi, Skinnari sanoo.

Skinnari toteaa, että kun Kokoomuksen omat esitykset ovat olleet epärealistisia, puolue on joutunut keskustelemaan muiden puolueiden esityksistä.

- Voisi sanoa, että Kokoomuksen talouspolitiikka on nykyään SDP:n talouspolitiikasta puhumista. Meille se sopii oikein hyvin. Mutta kylmä t…