Siirry pääsisältöön

Alkoholilain uudistuksessa hyvää ja huonoa.

Alkoholilain uudistus puhutti paljon eduskunnassa ja koko Suomessa. Lisäksi yhden edustajan käytös eduskunnan pikkujouluissa ja yhden saman ryhmän avustajan tarve lääkäriapuun ja vielä samasta syystä leimasivat samalla koko eduskunnan toimintaa suhteessa alkoholiin. Eduskunnan sanotaan olevan Suomen kansa pienoiskoossa, mutta silti arvovaltainen käytös on yksi tärkeä osa edustajan työtä. Pikkujoulut pitää jokaisen edustajan ja avustajan pystyä käsittelemään asianmukaisesti, koska työhön kuuluu huomattavasti vaativimpiakin tehtäviä Suomessa ja kansainvälisesti.

Laajamittainen alkoholilakiuudistus oli osittain huonosti valmisteltu. Lisäksi päähallituspuolueiden eli keskustan ja kokoomuksen näkemyserot eduskuntaryhmiensä välillä ja omien ryhmien sisällä sekoittivat valmistelua oikeastaan koko hallituskauden ajan. Elinkeinonharjoittajia hallitus olisi alkuperäisessä esityksessään rankaissut toimiluvan saamisen vaikeuttamisena konkurssitapauksessa kohtuuttomasti. Verotuksessa hallituksen esityksessä minua ihmetytti erityisesti väkevien juomien verotuksen lievempi korotus suhteessa viineihin. Se olisi pitänyt olla ehdottomasti päinvastoin. Talousvaliokunnassa halusimme yksimielisesti muutoksia pienpanimoiden toimintaedellytysten ja koko toimialan viennin mahdollisuuksien parantamiseen. Elintarvikealalla on suuri potentiaali kansainvälisillä markkinoilla, kun vienti saadaan kuntoon.

Kansanterveysnäkökulma on erittäin tärkeä, mutta prosenttikeskustelu on saanut kohtuuttomat mittasuhteet. Samaan aikaan Suomessa ja Päijät-Hämeessä kovien huumausaineiden käyttö kasvaa huolestuttavan nopeasti. Hallitus ei ole kiinnittänyt huumausaineiden käytön nopeaan kasvuun tarpeeksi huomiota. Tämä näkyy myös lastensuojelutapausten lukumäärässä. Päijät-Hämeessä tullaan tekemään kaikissa kunnissa työtä lapsiperheiden hyvinvoinnin parantamiseksi. Perhekeskus tulee Itä-Hämeessäkin joka kuntaan. Lisäksi luodaan uusi palvelunumero, josta apua saa mihin kellonaikaan tahansa.

Kannatin prosenttirajan nostoa 5,5, prosenttiin, koska kokonaisuutena sen vaikutukset ovat enemmän positiivisia kuin negatiivisia. Prosenttirajan nosto vaikuttaa lähinnä Long Gin - juomien saatavuuden parantumiseen. Oluissa prosenttiuudistus tulee lisäämään noin viiden prosentin tuotteiden saatavuutta. Tämän seurauksena hinnat laskevat, matkustajatuonti vähenee ja Suomen verotulot kasvavat. Ongelmaksi muodostuu tosin keskustan ja kokoomuksen pakkokompromissina sopima 100 miljoonan verokorotus, joka taas vaikuttaa hintoihin kuluttajille ja sitä kautta matkustajatuontiin. Keskusten ja kokoomuksen sekoilussa tällä hallituskaudella verojen korotus on taas yksi osoitus epätasapainoisesta tavasta tehdä politiikkaa eli hoitaa suomalaisten asioita.

Pienpanimoille uudistuksessa on monta hyvää asiaa, mutta miten uusi laki todella edesauttaa suomalaista ravintolakulttuuria? Alkoholista myydään Suomessa alle 10 prosenttia ravintoloissa. Eduskunnassa ravintoloiden asemasta on puhuttu aivan liian vähän. Ravintolayrittäjät työllistävät paljon ihmisiä, mutta lakiuudistuksen pelätään päinvastoin vaikeuttavan lupaprosesseja ja uusia liiketoiminta-avauksia. Hallitukselta olisi voinut odottaa avausta myös ravintoloiden alv - rajan alentamiseksi 14 prosenttiin, mutta sitä ei koskaan tullut. Verotuksella kulutusta ohjataan parhaiten kodeista ravintoloihin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Potilas pääsi pakkaseen

Olin pari viikkoa sairaana keuhkokuumeen kourissa. Kerran sydänlihastulehduksen sairastaneena olen yrittänyt palata rauhassa päivätyöhön. Viime viikonloppuna uskaltauduin jo Radiomäelle pelaamaan pojan kanssa höntsää kaukaloon pakkasta hengittämään. Eduskunnassa on heti täysi tahti – eduskunta lähti nyt viimeisille valtiopäiville poikkeuksellisen suurten kysymysten äärellä. Maakunta – ja SOTE-uudistus tulee maaliskuussa uudelleen eduskuntaan. Hallitus haluaa syksylle maakuntavaalit, vaikka lainsäädäntöä ei ole vielä olemassa.  Keskusta haluaa maakuntavallanhimossaan vaalit hinnalla millä hyvänsä ja Kokoomus saa vastapalveluksena bisneistää Suomen 35 miljardin arvoisen Sote-sektorin. Tiedustelulakien uudistaminen on eduskunnassa menossa. Se on tarpeellinen siviili– ja sotilastiedustelun lainsäädännön päivittämiseksi muuttuneessa turvallisuustilanteesta. Lainsäädäntötyö on tarkkaa arviointia luottamuksellisuuden suojan näkökulmasta. Ketä valvotaan ja miten valvotaan? Miten toteutetaan …

Vähemmän ja enemmän fiksuja uudistuksia

Vappuna oli hyvä tilaisuus puhua Suomesta ja tulevaisuudesta. Vähän yli 100-vuotias Suomi on ollut vaikeuksista huolimatta kansainvälinen menestystarina. Suomen taloudella menee nyt paremmin, mutta saavutettu kasvu ei kuulu kaikille. Liian moni pienituloinen ikäihminen joutuu rahapulassa valitsemaan ruoan ja lääkkeiden väliltä. Nuorten syrjäytyminen, päihde – ja mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet. Erityisesti huumeiden käyttö on lisääntynyt huomattavasti. Syyt ovat syvällä eikä tilanteen korjaamiseen riitä vain hallinnolliset uudistukset. Tarvitaan uudenlaista otetta johtamiseen, mutta samalla myös toisista välittämiseen. Sitä vastuuta ei voi ulkoistaa tai kilpailuttaa.

Suomi tarvitsee fiksuja uudistuksia ja tarvittavat uudistukset pitää viedä maaliin. Seuraava hallitus joutuukin vuonna 2019 kovan paikan eteen, koska sen pitää tehdä ne uudistukset, jotka tältä hallitukselta on jäänyt tekemättä. Suomeen tarvitaan nykyajan haasteisiin vastaava sosiaaliturvauudistus, naisten työll…

Luonto huutaa, mutta kuka on oikeassa?

Poikkeuksellisen lämmin ja helteinen kesä on ollut ainakin meidän perheessä yhtä uintipaikan metsästystä. Sinilevä on ollut liian tuttu näky monella uimarannalla. Onneksi osa on Lahdessakin säästynyt. Kesämökillä Päijänteellä on sielläkin ollut ensimmäistä kertaa minun elinaikana sinilevää pieniä määriä, mutta silti järvi on erinomaisessa kunnossa. Suomenlahdella tilanne on toinen. Nyt on viimeistään koko Suomen ja kaikkien Itämeren alueen maiden herättävä toimenpiteisiin Itämeren tilan parantamiseksi ja maatalouden päästöjen pienentämiseksi. Kirjoitan tätä kolumnia Pohjoismaiden Neuvoston kokouksessa Islannissa, Atlantin rannalla. Keskustelemme tänään mm. Itämeren puhdistamisen konkreettisista toimenpiteistä ruotsalaisten kollegoiden kanssa. Kaksi vuotta sitten kirjoitin Japanista jättimäisten myrskyjen keskeltä Iltalehden kolumnini täysin samalla otsikolla luonnon tuskasta ja myrkyistä. Vastaukseksi sain asiallisten kommenttien lisäksi kysymyksiä mistä minä tiedän, että ilmastonmuu…